k snídani si upeču čerstvé loupáčky. Jenže protože těsto musí samozřejmě kynout a vůbec celý ten proces vyrábění trvá hrozně dlouho, a protože by mě ráno nebavilo stát hladová a nervózní před horkou troubou čekající na svou snídani, jsem se rozhodla, že si všechno připravím večer, strčím to
do ledničky a ráno to upeču. Jak jednoduchá může být snídaně. Zvláště, kdy jsem přesvědčila svoji drahou maminku, aby před tím, než odejde do práce dala plech do trouby. Mým jediným úkolem tudíž bylo loupáky vytáhnout z trouby a sníst je. Musím to takhle dělat častěji. Přiznám se, že jsem absolutně nevěděla, co těsto udělá, ale nakonec to vyšlo mnohem lépe, než dva zkušební loupáky, které jsem nechala přes noc ležet na stole. Na čerstvé ty chlazené sice asi nemají, ale přeci jenom lepší ráno čerstvé, než okoralé. S přípravou jsem skončila až půl hodinu před půlnocí, protože celé odpoledne jsem ležela rozpláclá a horkem znavená na gauči, fotky jsou tedy dělané v nouzi. Hodně lidí si také neví rady s kváskem a kynutým těstem vůbec. Snažila jsem se tedy popsat co nepřesněji, jak na to. Ale teď už recept na asi 12 středně velkých loupáků:
125 ml mléka
320 g hladké mouky
70 g másla (může i nemusí být rozpuštěné)
20 g droždí
30 g cukru krystal
1 žloutek (bílek schováme na potření)
4 g soli
po chvíli dávám přímo na ni. (Ale nepřipalte tu utěrku!) Čekáme asi deset minut. Kvasnice by měly udělat "bublinky", takovou malou hnědou pěnu.
To znamená, že vše by mělo fungovat. Do mísy přidáme zbytek surovin - mléko, máslo, žloutek a sůl (viz pozn.).
Těsto vyválíme do kruhového tvaru, radši silnější, než tenčí, a rozdělíme na trojúhelníky. (Vzhledem
k tomu, že jsem byla přehřátá a ospalá, se mi to vůbec nedařilo, a tak jsem se naštvala a vykrojila kruh podle mísy. Vůbec ale nevadí, že to nebude přesně. Možná budou i hezčí.) Rolujeme loupáky od základny nahoru, k vrcholu. Pokud chceme dosáhnout hezčího efektu, ostré hrany trojúhelníku rozválíme. (Ale ne že jenom zatlačíme na ty hrany, musíme si s tím pohrát tak, aby hrany nebyli tenčí než zbytek těla!) Skládáme na plech vyložíme pečícím papírem, nezapomeneme zatočit
do správného "loupákovitého" tvaru, necháme ještě tak 20 minut kynout. Potíráme bílkem s lžící mléka, posypeme makovými zrny. Strčíme do trouby předehřáté na 250°C, okamžitě snížíme teplotu na 160°C a pečeme asi 15 minut. Necháme vychladnout nejlépe na mřížce (kvůli vlhkosti, aby se pečivo nezapařilo).
Pozn.: Moje prababička vždycky říkala, že kvásek nesmí přijít do styku se solí. Tudíž sůl vždycky nasypala na okraj mísy, všechny ostatní suroviny dala přímo na kvásek a zamíchala to tak opatrně, aby se ta sůl na ten kvásek samotný nedostala. Až byl zamíchán s ostatními surovinami, teprve do něj zamíchala tu sůl. Podle ní totiž tento bílý krystal bránil kvasnicím ve správném kynutí a toto tvrzení podkládala zkušenostmi. Tak to tedy dodržuji taky. Nemůžu ovšem potvrdit, že měla pravdu. Prostě raději neriskuji a vždy to dělám podle ni se stoprocentní úspěšností.
Žádné komentáře:
Okomentovat